Máme polovinu roku, takže by bylo celkem fajn si shrnout vývoj, co a jak se dělo a hlavně mrknout, co si o tom myslej velký kluci, protože prostě na tom celkem taky stojí… Dnešek bude takovej summary, style. Cílem je trochu proniknout do úhlu pohledu ostatních, protože v tradingu a investicích potřebujete primárně čistej a objektivní náhled. Pamatujte emoce jsou nepřítel risk managementu.

Data a náhledy

Tady vidíte equity sentiment Nasdaq 100 RSI. Podle velkejch kluků je to „pohodovej a normální“ průběh bull marketu. Nízká volatilita, ne příliš šílených novinek a pozice nejsou zas tak moc roztažený. Na obrázku vidíte RSI, zpátky v normálu, i když k tomu průjezdu nad tu 70 moc nechybí. Každopádně kluci se na to koukají tak, že investorskej sentiment není nijak extrémní.

Stav

Tohle je BofA Bull & Bear indikátor, asi nemusim říkat, co má ukazovat. Každopádně teď je v normálním teritoriu - 6,2, takže podle Bank of America je stav neutrální.

BofA

JPM říká, že jejich indikátory pozic jsou tak nějak nijaký - fascinující názor, fakt. Dovoluji si připojit citaci, ta snad řekne „víc“. Takže: "...navzdory tomu, že se úroveň pozice našeho TPM vrátila na maxima YTD, změna pozice je jen mírně pozitivní na bázi 1 týdne, zatímco 4 týdny zůstává negativní (podobně jako před 3 měsíci).“

JPM nahled

V EPFR si myslej, že je to pomalý ale stabilnější. Tihle týpci si jedou analýzy, který se často objevují například v Bloombergu. Každopádně prachy tečou - 26. 6. to bylo 9 bn USD, za předchozí tejden pak celkově 26 bn USD. A podle jejich matiky to za poslední 4 tejdny vychází na víc jak 52 bn USD, který natekly do equities. To není úplně bad. Navíc je tu tvrdej fakt, že léto bejvá takový „slabší“, to je prostě sezóna na trzích no…

EPFR

Náhled penzijních fondů je o snižování rizika, celkově zdrhaj z equity trhů a obracej se na alternativy. V equities měli předminulej rok cca 227 bn USD, minulej už to byla necelá polovina a číslo se zmenšilo na 113 bn. Tady jsou data z Morgan Stanley.

Penzijní fondy

U Goldmana jsou zase názoru, že nejsou žádný výraznější drawdowny. Jako tady maj kluci pravdu, protože S&P 500 mělo v červnu nejhorší den -0,31 %, což neni tak strašný. Podle jejich prohlášení to byl „nejmenší nejhorší den. V jakémkoli měsíci od 17. února, kdy bylo -0.26 %“. Víceméně faktem je, že od roku 1928 byl tenhle červen pátým měsícem, který měl „nejmenší nejhorší den v měsíci“. Co se týče pozic GS, tak tady je pár dní stará sigma, kterou vypustili do světa. Víceméně nic extra se neděje a je to níž než to bylo většinu jara.

GS

Tady je Global macro od JPM. Komentář k tomu? Kluci to vypustili a řekli, že svět je v pohodě a nic se neděje. Ale vypadá to, že maj celkem pravdu - teda podle tohohle… když nebudeme počítat těch pár válek, politickou situaci v USA a zbytek světovýho rodea.

JPM fine

Když si shrneme tuhle první část, tak to nevypadá tak hrozně, velký kluci celkově říkat, že je všechno okej, ale známe velký kluky a jejich historický aktivity no… Zároveň, teď se toho děje celkem dost, takže bych spíš sázel na to, že zlobit začnou až po volbách. Ta poslední debata byla celkem záživná, někde jsem viděl dokonce i názor, že už to vypadalo, že kluci budou závodit o to, kdo najde dřív brejle. Navíc Biden fakt netušil a jeho štáb pak řekl, že ho bolelo v krku. A ta Francie… nebudu se tu ponořovat do politiky, zůstaneme tématicky…

Krypto

Nevim, jestli jste zaznamenali, ale evropa nám tu reguluje krypto a MiCa (Markets in Crypto-Assets Regulation) si v tom jede hlavní roli, problém je, že začali buzerovat krypto burzy, který na to samozřejmě musej reagovat, jinak nebudou. To se nikomu nelíbí, protože nejvíc to podle všeho odnesou stablecoiny a ruku na srdce, každej, kdo má kryptopeněženku třeba formou appky Binance, tak dost pravděpodobně někdy využil tether (USDT). Většinou, když se tam vkládaj prachy, tak to jde skrz tether a následně do krypta, který chcete.

Tohle je ale začátek, protože pokud chcete například investovat do shitcoinu, tak předprodeje berou zpravidla tether nebo ethereum a visí na tom dost projektů. Neni to klasickej trading, ale spíš taková venture capital sekta nadšenců, každopádně už je to slušnej trh, protože tyhle hoši si jedou takovej ten staking a podobný věci, který tu občas zmínim. Jak to asi dopadne. Blbě…

Binance už se rozhodla k razantnímu kroku, protože regulace už začala platit teď koncem měsíce, takže výsledek, odřízneme lidi z EU od stablecoinů, včetně USDT a USDC. Takže nákup skrze P2P a OTC je… tam hluboko. Kromě Binance jde stejnou cestou i třeba Kraken, OKX nebo Uphold. Jako ono se neni moc čemu divit, protože proti regulátorům toho moc nezmůžete, když to budete ignorovat, tak máte byznys v háji během chvíle.

Paradox je, že oni regulují tokeny, který jsou vázaný na aktiva, takže je to víceméně krypto forma jejich fiatu, ale hromada pump & dump shit projektů nebo coinů, který jsou stylem 000 nic na nic nic nic zatím nikdo moc neřeší.

Funny taky je, že v jedný části toho jejich prohlášení je úplnej mindfuck, prostě pojeb pro nezávislý emitenty stablecoinů. Hoši to moc neřešili a rovnou nařídili, že stablecoiny nebo „elektronické peníze“, jak je uvedeno, může vydávat jen banka nebo instituce, která je v pohodě s nějakou unijní směrnicích o kryptu. Takže regulace prostě no… Samozřejmě tím to nekončí, když už se vám teda podaří prosadit nějakej takovej token, tak musíte hodit nejmíň 30 % rezervních aktiv na oddělené účty úvěrářů a taky něco investovat do „nízkorizikových aktiv“ (fakt přesný a specifický) …jo a ty aktiva navíc musej bejt hodně likvidní, takže každej člověk na trzích asi ví, že takovýma pravidlama se sortiment celkem silně omezuje a kandidáti jaksi prořídli. Šéf tetheru (USDT), Paolo Adonio k tomu konstatoval, že už se s MiCa týpkama snažej řešit tyhle věci několik let, ale tak nějak je borci ignorují. Víceméně se k tomu vyjádřil tak, že je to pěknej bullshit, protože MiCa po nich chce, aby měli approx 60 % rezerv v hotovostních bankovních vkladech a navíc ve více bankách, tuším minimálně 6ti.

Co se týče EMT tokenů, tak tam MiCa nekompromisně řekla, že je zákaz poskytování úroků a držitelé můžou chtít vyplatit za nominální cenu tokenu. ART tokeny to schytaly ještě víc, tam jim věnovali asi 30 článků ohledně toho, jak se mají chovat.

Jako výsledek je takovej, že od konce minulého měsíce jsou všechny stablecoiny ve výsledku ilegální, pokud chtějí bejt zase legální, musej podniknout změny jako kráva a ve výsledku budou jejich prachy u klasickejch evropskejch bank, kde si s nima budou bankéři dělat co se jim zlíbí. Přibude trocha byrokracie, zvýší se povinnost reportingu a svoboda stablecoinů, tak jak jsme jí znali, už prakticky neexistuje. Ale samozřejmě, se nenechte oblbnout, je to přeci jen pro ochranu spotřebitelů, jako každá regulace žejo - takže lidi, kteří využívali tyhle služby, aby měli klídek, se teď musej přesunout mimo EU, protože tady je - všechno v zájmu jejich ochrany - začíná drtit. Takový to klasický myšlení - všechno vám zakážeme, abyste se měli suprově a byli v bezpečí.

Summer CzechWealth challenges

Máte tu letní challenge na funded účty, tak se snažte, v LTA vidíte, že se to povedlo dost lidem a hromadě to změnilo život, takže do toho. Kdyby cokoli, tak jsme k dispozici a neni problém si cokoli zjistit, webináře, analýzy a všechno servírujeme na zlatým podnosu. Náhledy máte každej den a to i když jsem na druhý straně světa, takže věřím, že na konci léta tady bude hromada nových lidí s funded účty. Tim to samozřejmě nekončí, protože pořád platí nabídka v LTA, že když splníte challenge, máte LTA na nějakou dobu for free. Motivace teda doufám stačí. Jedem kluci a holky.

Shrnutí

Jako všem je nám jasný, že to s námi určitě myslí dobře a nebudeme se tu na ně zlobit, protože s tím stejně nic neudělali. Samozřejmě si tu v LTA celkem jedeme BTC a je jen otázka času než se hoši posunou k tomuhle tématu. Pro ně jsou samozřejmě větší prioritou právě stablecoiny, protože ty se týkaj jejich fiatu mnohem víc. Budeme situaci dál sledovat, protože regulace věcí jako je tether neni úplně zanedbatelná věc. To, že musí Binance a ostatní týpci utnout přístup uživatelům je jen důsledek, ne jejich chyba. Ani bych se nedivil, kdyby tu byla nějaká petice nebo něco takovýho. Uvidíme uvidíme…

Ještě lehkej dodatek, když ty banky najednou nahrabou 60 % zásob stablecoinů, tak to můžou rozházet kde chtěj, ve finále tam zůstane 1 % a nebude to nikdo moc řešit, protože se to ztratí u bankéřů. Pecka prostě… Time nám řekne víc.