Máme tu další komentář k zajímavým investicím. Dneska si projedeme klasicky nějaký ty akcie, a abychom se nonstop neopakovali, tak si mrkneme na alternativní investice. Nebudou chybět takový ty klasiky jako jsou šutry a káry, ale zabrouzdáme i do chlastu, umění,hodinek a dalších věciček.

Probereme historii a dáme si k tomu vždycky nějaký vyprávění, takže se můžete připravit na zajímavosti a pohádky. Protože hromada těch věciček má historii i několik stovek let. Věděli jste třeba, že nejdražší šutr světa vlastnil už Ludva XIV? Evidentně měl můj královskej jmenovec dobrej vkus.

Samozřejmě je ale nutný dodržovat trochu tradice, takže první jdeme mrknout na akcie. Další náhledy jsou pak v Live Trading Asistentu.

Akcie

  1. Lloyds (LON:LLOY)
    Asi nemusím představovat, ale pro jistotu; Lloyds je největší provider hypoték a půjček v UK a zároveň kome
    rční banka. Řídí taky několik dalších firmiček, například Halifax, Bank of Scotland nebo Scottish Widows. Teď je cena pod asset value a profity banky jedou nahoru, co to asi může znamenat žejo…

    Key points:
    Podhodnocení: Lloyds se teď obchoduje pod svojí tangible net asse value (TNAV), to znamená, že by se to mohlo rozjet.
    Růst zisků: Navzdory některejm komplikacím roste jejich profit, což je fajn.
    Hypotéky a půjčky v UK: Jelikož je Lloyds největší mortgage provider v UK, tak si dost jede díky stavu housing marketu.
    Dividendy: Lloyds platí dividendy, takže pro income portfolia je to celkem fajn volba.

  2. Barclays (LON:BARC)

    Taky UK, známá taky jako jedna z big five bank. Barclays je v Británii největší investiční bankou a tohle místečko si drží dlouhou dobu i v celé Evropě. Nabízí retail a komerční bankovnictví a ve střednědobém horizontu to vypadá dost zajímavě.

    Key points:
    Diverzifikace služeb: Barclays je jedním z top šéfů v investičním bankovnictví, retail bankovnictví a samozřejmě kreditek.
    Potenciál růstu: Investiční bankovnictví, jako to je sektor, kterej si jede víceméně nonstop.
    Global presence: Barclays je globální hráč, to se prostě neztratí a maj slušnej vliv na hromadu marketů.
    Dividendy: Dividendy, klasika, prostě super zas pro income portfolia.

  3. easyJet (LON:EZJ)

    Teďka je to podhodnocená britská érolinka, ale má silnej cost base. Když se mrkneme na žebříček, tak je to easyJet má druhej největší budget mezi airlines v Evropě, hned po Ryanair, z hlediska klientely.

    Key points:
    Cost base: Náklady jsou v pohodě, tahle firma si je drží v pohodě už dlouho a stabilní náklady jsou fakt essential pro profitabilitu.
    Budget airline: Je to druhá největší aerolinka, takže jako o pasažéry není nouze.
    Recovery play: Máme léto a cestování je celkově na vzrůstu, když se mrknu na ty mladý, tak se nikomu nechce makat a všichni by si jen lítali někam do ráje. Makat není už in, takže cestovky celkově profitujou na tomhle trendu.

  4. Alphabet Inc. (NASDAQ:GOOGL)

    Tady ani nebudu mluvit,  Alphabet si prostě jede AI, marketing a tunu dalších věcí a celkem jim to frčí.

    Key points:
    AI a tech dominator: Mateřská společnost si prostě řeže svojí cestu v reklamě a AI, je tu mega rivalita hlavně s Microsoftem, ale to bylo vždycky, každopádně Alphabet má ty resources na vývoj nějakýho ultra řešení.
    Moat: Ekosystém firmy je naprosto hustej, protože je tu kombo Google search, YouTube a Androidu, to je konkurenční výhoda jaxvině. 
    Cloud: Google cloud, prostě Total epic věc, navíc propojená s těma věcičkama jako docs, sheets, slides, forms a všechno for free.

  5. Discover Financial Services (NYSE:DFS)

    Další týpci, kteří to maj postavený na finančnictví a dalších podobnejch věcech. Nabízej kreditky, půjčky a s tím spojený další služby. Dlouhodobě je to stable sektor a je tam růst.

    Key points:
    Financial services: Discover je prostě známá svejma kreditkama, půjčkami a bankovníma službama. Samozřejmě kluci nejsou levný, takže prachy se hrnou.
    Odolnost: Jako když se mrkneme do historie, hlavně na ekonomický cykly, tak je Discover celkem odolná firma, takže je to jedna z těch safer voleb.
    Dividendy: Platěj, platili a budou platit, takže income investoři si můžou užívat. 

  6. Walt Disney Co. (NYSE:DIS)
    Disney si jede zábavní průmysl a to portfolio už je ultra rozsáhlý. Tematické zábavní parky, mediální sítě a streaming. Tyjo… kam se ztratily ty časy s Tomem a Jerrym? Ten tupej kocour a jeblej myšák mi občas chyběj.

    Key points:
    Diverzifikace portfolia: Prostě Disney si jede ty parky, streaming a podobný věci, lidi dneska čučej na filmy a seroše nonstop, takže tohle je fakt velkej byz.
    Růst streamingu: Streaming je kategorie sama pro sebe, Disney+ roste v počtu předplatitelů rychlejc než HBO a Netflix, což už je fakt solid.
    Content: Disney vlastní autorská práva a další intelectual property, takže se to neztratí a pojede to dál, pořád se něco točí a Disney má prachy na to, aby koupil a natočil cokoli, co bude chtít.

Udělejte si hlavně analýzu a nejeďte to slepě, sorry, ale disclaimer musí bejt, v dnešní době už to jinak nejde.

Alternativní investice

Tak, jdeme mrknout na ty bombastický věcičky. Jako samozřejmě, že si nekoupíte Monu Lisu nebo korunovační klenoty, ale je tu dost řešení, jak na tom postupem času něco vycashovat. Jako nevýhoda těchhle věciček je akorát ta, že se o to člověk musí většinou starat a udržovat to, samozřejmě flašku můžete někam schovat a skladovat v chladu a temnu, ale s fajn starou károu už je to jinej song. Tak konec keců, jdeme na to.

Veteráni

Klasický fára, který maj historii jsou v oblasti alternativních investic prostě pecka. Za posledních deset let vzrostla jejich hodnota o approx 185 %. Tohle číslo je dokonce větší než je průměr u umění vína nebo hodinek. Další věcí je to, že tady není žádná korelace s akciema nebo dluhopisama… jako jinak by to nebyla alternativka - takže pro diverzifikaci proti klasickýmu portfoliu je to fajne.

Další věcí je to, že si to začaly jet i investiční firmy, zakládaj se na to fondy, který se specializujou na tyhle raritní vozítka. Třeba fond Azimut v Itálii je zaměřenej jen na auta, který stoje víc jak milion euro. Švýcaři taky nejsou pozadu a jejich Hetica Capital cílí auta, který maj sedmiletou návratnost mezi 9 a 15 %. Na druhou stranu je jasný, že tohle není úplně investice pro každýho a chce to nějaký money. Jelikož takovejch aut moc není, tak počáteční investice sežere třeba 125 tisíc euro a to tu mluvim o nižší třídě.

Abych vás dlouho nenapínal a mohli jsme jet dál, nejdražší klasickou károu, která se kdy prodala v aukci je 1955 Mercedes-Benz 300 SLR Uhleanhaut Coupé. Teď v květnu za ní týpek zaplatil 143 milionů GBP. Takže to není jen nejdražší klasik auto na planetě, ale zároveň nejdražší auto, kdy prodané za účelem investice. No nechtěl bych to bouchnout, tady ho máte, krasavce.

Šperky

Šperky už jsou trochu dostupnější, samozřejmě záleží na výběru, ale tyhle věci se často dědí v rodině atd… Je toho ale hromada, protože můžete jet od zlatejch řetízků až po diamanty. Pak jsou tu taky faktory ohledně zbarvení, značky, výrobce a v některejch případech i slávě a historii. Samozřejmě zase jo, můžete si kaufnout zlatej prstýnek za pár litrů z e-shopu nebo jít na dražbu a tam něco lovit. Je to prostě o tom, jak moc nerdy jste. Pak to už chce jen bezpečnej trezor, protože některý z těch věciček si nikdy ven nevezmete.

V současnou chvíli nejvíc vede Hope Diamond. Tenhle modrej šutr má 45,52 karátů, našli ho v Indii - důl Kollur. První zmínky o něm jsou z roku 1666, tehdy ho obchodník Jean-Baptiste Tavernier koupil v Indii v nevybroušenym stavu. Pak ho pojmenoval Le bleu de France a střelil ho v roce 1668 Ludvíkovi XIV. V roce 1792 ho ukradli, přebrousili, přejmenovali na Hope a objevil se v roce 1839 v katalogu bankéřů z rodiny Hope… a no jméno mu zůstalo. Vlastnilo ho pár králů, několik sultánů, pak ho koupil Harry Winston a věnoval ho Národnímu muzeu přírodní historie ve Washingtonu, odkud ho zatím ještě nikdo neukradl. Odhadovaná cena 200 - 350 mega USD.

Hodinky

Hodinky jsou další věc, tady je to o tom, kterou limitku si koupíte, taky dost o značce a stáří. Samozřejmě tohle nechcete mít na ruce, protože na Václaváku by vám to ukradla nějaká čorka. Takže zase koupit, uložit, střelit po pár letech. Značek je samozřejmě tuna, ale nejvíc se na investiční účely kupujou značky jako Audemars Piguet, Patek Phillipe nebo Rolexky. Jako byz s hodinkama je solidní, některý typy Rolexek vyrostly na trojnásobek ceny během jednoho roku, což je slušný.
Dámský hodinky ale vedou, holkám vždycky musíte koupit něco fancy, takže tomu odpovídaj i hodinky. Graff Diamonds Hallucination jsou aktuálně nejdražší hodinky a při pohledu na cenu se nelekejte, halucinace nemáte - je to 55 mega USD. Zase je asi nutno dodat, že je to víceméně hromádka unikátně zbarvených diamantů, celkem 110 karátů. 

Alkohol

Tohle je celkem širokej sektor sám o sobě, můžete si jet klidně vína nebo i něco tvrdšího, ale jedou hlavně ty vína a whiskey. Nejhorší na těch vínech je to, že si koupíte flašku nebo jí někde vydražíte, ale nikdy se toho nenapijete, protože už je to tak starý, že je to nepitelný nebo prostě nechcete vychlastat pár stovek tisíc k večeři. Probereme si tu ty nejběžnější formy investičního alkoholu.

Whisky

V současnou dobu je nejdražší lahev whisky Macallan. Je to 60-year-old Scotch. Která byla vydestilovaná v roce 1926. Pokud vás to trochu mate, buďte v klidu, protože věk whisky se určuje podle toho, jak dlouho zrála v sudech. Takže tahle lahvinka se v roce 1926 vydestilovala, pak se hodila do sudů, tam zrála do roku 1986, pak teprve jí hodili do lahví. Jedna taková láhev Macallan Valerio Adami 1926 60-year-old se střelila v aukci za 2,7 mega USD - rekord. Tenhle chlast dominuje market s alkoholem. Tady je.

Víno

Pokud je pro vás 2,7 mega USD za Macallana moc drahá, tak můžete jít do vína, to je o trochu levnější. U vína záleží často na jeho stáří, taky raritě a v některejch případech i etiketě nebo toho, kdo ho vyrobil, některý ty vinařství patří světový elitě a vínka, který se vyráběly po válce… no tady je první trojice top lahvinek, samozřejmě, stárne to a stává se to nepitelnym sajrajtem, takže fakt collection a dražit.

  1. Domaine de la Romanee-Conti Grand Cru 1945 - cena 558 000 USD
    Burgundské vínečko z oblasti Domaine Romanee-Conti ve Francii. Ta ultra cena je tu kvůli tomu, kdy a za jakejch podmínek bylo vyrobeno. Po WW2, v roce 1945 byla oblast Domaine vyrobit jen 600 lahví, protože nebyly zdroje, jelikož to tam bylo všechno vybombardovaný a po válce v háji. Domaine de la Romanee-Conti bylo jedno z mála vín, který se tam vyrobily. Cenu samozřejmě zvýšil ještě fakt, že Domaine má super reputaci.

    Rominee-Conti je pověstné svou aromatičností tmavého ovoce, patří mezi sladší a jsou tam údajně náznaky lesní vůně. Týpci ho vydražili za 558 000 USD v Ženevě, takže v současnosti nejdražší vínko. Počáteční cena 32k USD, takže prodejce zhodnotil láhev o 1643,75 %. Solid no…
  2. Screaming Eagle Cabernet Sauvignon 1992 - cena 500 000 USD
    1992 je celkem mladý oproti předchozímu kousku. Je to první víno, vyprodukované vinařstvím Screaming Eagle. Světlo světa spatřilo jen 175 beden a Screaming Eagle byl tehdy bezejmennou americkou firmičkou. Teď je to takovej testament, chlouba vinařského umění USA. Zrálo v 60% dubových sudech a je to nefiltr.

    Price tag je v tomhle případě kvůli chuti a raritě, ne stáří, zároveň je to 32 let starý víno, takže si ho ještě můžete otevřít - pokud vám teda nevadí vychlastat půl mega dolarů - to je cena, za kterou se vydražilo v roce 2000 v Kalifornii. Teď už bude logicky dražší.
  3. Jeroboam of Chateau Mouton-Rothschild 1945 - cena 310 700 USD
    Jeroboam je z vinic Nathaniela Rothschilda. Tohle vínko je považované za jedno z top vín, co kdy kdo udělal v posledních 100 letech. Zároveň tu má cenu i etiketa, protože je na ní „V“ symbol, kterej symbolizuje vítězství spojeneckých vojsk. Má ostružinovou a dubovou příchuť, což je hustá kombinace a aroma vanilky a koření. Někdo ho koupil v Londýně, anonymní kupec.

Závěr

No tak jako variant je tu dost, hromada zajímavejch akcií do budoucna a pokud chcete jít do té fancy kategorie alternativních investic, tak si můžete taky vybrat. Samozřejmě, kdybych tady rozebíral všechny typy alternativních investic do detailů, tak by to vydalo na celou knihu. Jasný ale je, že daytrading je pořád nejvýnosnější variantou, protože tyhle kousky jsou těžce long time. Více na webinářích a v LTA.